Kako pravilno preimenovati kategorije u WordPressu

Trebate li preimenovati neke kategorije na svojoj WordPress stranici?

Kako vaša stranica raste, možda ćete morati promijeniti naziv nekih svojih kategorija ili ih spojiti s drugim kategorijama.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako pravilno preimenovati kategorije u WordPressu bez utjecaja na vaše SEO strategije.

,

Zašto preimenovati kategorije u WordPressu?

Ako ste nedavno izradili WordPress web stranicu, stvaranje dobre organizacijske strukture će olakšati vašim posjetiteljima da pronađu vaš sadržaj i može pomoći vašoj stranici da se bolje rangira na stranicama s rezultatima tražilice.

Zato WordPress nudi kategorije i oznake. Možete naučiti kako učinkovito organizirati svoj sadržaj u našem vodiču o najboljim praksama za kategorije i oznake.

Kako dodajete više sadržaja, možda ćete željeti poboljšati način na koji organizirate svoje objave, a možda ćete odlučiti i preimenovati neke od svojih kategorija.

Pogledajmo kako pravilno preimenovati kategorije u WordPressu.

Kako pravilno preimenovati kategorije u WordPressu

Područje upravljanja kategorijama WordPress pronaći ćete posjetom Posts » Categories. Na ovoj stranici možete upravljati WordPress kategorijama, uređivati postojeće kategorije i brisati neželjene kategorije.

izvor: wpbeginner.com

Postoje dva načina za preimenovanje kategorija. Prvi je da kliknete na ‘Quick Edit’ link ispod kategorije koju želite preimenovati.

izvor: wpbeginner.com

Quick Edit metabox će sada biti prikazan. Ovdje možete brzo promijeniti naziv kategorije.

Također možete promijeniti category’s slug, koji određuje URL stranice kategorije. Na primjer, ako je puž ‘knjige’, tada će URL stranice kategorije biti:

https://example.com/category/books
izvor: wpbeginner.com

Napomena urednika: ne morate mijenjati oznaku ako unosite samo manju promjenu imena, ali ako to učinite, morate postaviti 301 preusmjeravanje. Pokazat ćemo vam kako to učiniti kasnije u ovom članku. Obavezno kliknite na ’Update Category gumb kada završite.

Drugi način preimenovanja kategorije također vam omogućuje da dodate opis kategorije. Da biste to učinili, morat ćete kliknuti na ‘Edit’ link ispod kategorije koju želite preimenovati.

izvor: wpbeginner.com

Ovo će vas odvesti na stranicu za uređivanje kategorije. Ovdje možete promijeniti naziv kategorije, puž i opis.

izvor: wpbeginner.com

Stranica za uređivanje kategorije također vam omogućuje odabir nadređene kategorije. Možete saznati više u našem vodiču o tome kako dodati potkategorije u WordPress.

Promjena prefiksa kategorije

WordPress vam također omogućuje promjenu prefiksa /kategorija/ u URL-ovima kategorije. To se zove baza kategorije.

Da biste ga promijenili, idite na Settings » Permalinks i pomaknite se prema dolje do “Neobavezno”. Tamo ćete vidjeti obrazac za promjenu baze kategorije i baze oznaka.

izvor: wpbeginner.com

Zadana baza kategorije je “category”. Ovdje ga možete promijeniti u sve što želite, kao što su “topics”.

Time bi se promijenio URL iz http://www.example.com/category/your-category-slug/ to http://www.example.com/topics/your-category-slug/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.